Somló FolkFest V. - 2024. augusztus 16.

Somló-hegy

A FolkFest Kulturális Egyesület 2024-ben már ötödik alkalommal rendezi meg a Somló FolkFest mikrofesztivált a Somló hegyen, a Csatári Pince bazaltorgonákra néző kertjében. Az eseményen koncertet ad a Kossuth-díjas Vujicsics-együttes -akik idén ünneplik megalakulásuk 50. évfordulóját- és színpadra lép a Batyu-Borbély Duó. Új elem az idei programban a Somló BorFest, aminek keretében a Somló bora mellett három európai ország meghívott borászait és borait ismerhetik meg a látogatók.

A FolkFest Kulturális Egyesület kiemelt célja a műfajukban kimagasló tehetségű, hivatásuk mellett elkötelezett honi népzenészek és néptáncosok támogatása, az autentikus magyar és kárpát-medencei népzene és néptáncok népszerűsítése a hazai, valamint külföldi hallgatóság köreiben. Az egyesület közhasznú tevékenységének egyik fontos eleme a 2020 óta megrendezett Somló FolkFest című rendezvény.

Ebben az évben már másodjára látogat a Somlóra a Kossuth-díjas Vujicsics-együttes, akik idén ünneplik megalakulásuk 50. évfordulóját. A délszláv népzenét játszó zenekar 1974-ben alakult meg, és már a megalakulás évében megnyerték a Ki mit tud? című televíziós vetélkedőt. Az elmúlt öt évtizedben az együttes szinte változatlan felállásban működött. Számtalan fellépés, nemzetközi turné és rangos díjak elnyerése után érkeznek már második alkalommal a Somlóra, aminek szépsége, atmoszférája elvarázsolta a zenekar tagjait. Egy különleges hangulatú, akusztikus koncerttel készülnek, ami a naplemente által megvilágított táj szépségével társulva feledhetetlen élményt nyújt majd a résztvevőknek.

A "Vujicsics 50" jubileumi koncertsorozat az NKA támogatásával valósul meg.

A Batyu-Borbély Duó produkciója a jazz, a népzene, a néptánc és a kortárs tánc találkozása egy performance jellegű, improvizációkkal fűszerezett előadásban. A formáció tagjai: Farkas Zoltán „Batyu” Harangozó-díjas, Érdemes- és Kiváló Művész, néptáncos, koreográfus és Borbély Mihály Lovagkereszt- és Liszt-díjas, a Vujicsics együttes tagjaként pedig Kossuth-díjat is elnyert muzsikus. Az előadók lendületes és szuggesztív előadásmódja, virtuóz hangszeres játéka és látványos mozdulatai egy olyan produkciót eredményeznek, amely minden bizonnyal felkelti a közönség érdeklődését.

Somló BorFest - Európa borai a Somlóra látogatnak. Meghívott borászok közreműködésével ismerkedhetnek meg a Somló FolkFest látogatói Ausztria, Csehország és Szlovákia borkultúrájával, boraival. A 18 órai kapunyitást követően és a koncertek alatt is találkozhatnak a Promitor Vinorum (Galánta, Szlovákia), a Popela Vinařství (Perná, Csehország), a Weinhof Fridericus (Ausztria, Drasenhofen) borászatok boraival és a csehországi Mikulov város borválogatásával.

 

Az ötödik Somló FolkFest-re a belépés ingyenes, de a szervező FolkFest Kulturális Egyesület szívesen fogad adományokat, amit működésükre, közhasznú céljaik megvalósítására fordítanak. Mindenkit szeretettel várnak!

 

Helyszín: Csatári Pince 8481 Somlóvásárhely, Somló-hegy HRSZ 1726/8

47.136410, 17.369910, maps.app.goo.gl/uiRqfYcqULBaCKsJ7